четвртак, 29. новембар 2012.

PITA SA VIŠNJAMA I ŠUMSKIM VOĆEM

Potrebno za testo:
  • 400 gr brašna
  • 200 gr hladnog margarina, izrezanog na kockice
  • 80 gr šećera u prahu
  • 5 kašika hladne vode
  • ½ praška za pecivo

Za punjenje:
  • 300 gr višanja
  • 6 kašika šećera
  • 100 ml vode
  • ½ kesice pudinga šumsko voće
  • 2 kašike prezli
  • 3 kašike mlevenih oraha

Sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati margarin i mesiti prstima. Sipati vodu i umesiti mekano, savitljivo testo. Uviti ga u rastegljivu foliju i ostaviti u frižider da se hladi 30 minuta dok spremate fil.
Višnje stavite u odgovarajuću posudu, dodajte šećer i prelite sa 50 ml vode. Stavite na ringlu i kuvajte 10-ak minuta. Puding sjedinite sa preostalih 50 ml vode zatim sipajte u višnje i kuvajte uz neprestano mešanje dok ne počne da bude gušće ali ne do kraja (oko pola minuta ). Skloniti sa vatre i ostavite da se prohladi dok razvlačite testo.
Ohlađeno testo podeliti na dva dela. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvući u krug jednu polovinu, zatim staviti na dno okrugle tepsije (24-26 cm) prethodno podmazane margarinom. Preko testa rasporediti prezle (slika 1), a preko prezli fil (slika 2). Preko fila pospite mlevene orahe (slika 3).
Drugu polovinu testa razvucite i isecite sa točkastim nožem za mrežu (slike 4 i 5), zatim prebacite preko pite. Ako nemate takav nož isecite na trakice 2 cm širine i unakrst ih stavite preko fila.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta. Pitu prohladiti, zatim iseći na parčad željene veličine.

Нема коментара:

Постави коментар